Asam Pedas Ikan Pari


Asam Pedas Ikan Pari
Sumber :  CMG @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan
600 gram ikan pari
12 batang bendi muda
1 biji tomato, belah 6
1 genggam daun kesom
1 kiub ikan bilis (optional)
1 senduk nasi penuh cili kisar
1/2 camca teh pes asam jawa
1/2 camca teh lada hitam biji, tumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar Halus
6 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan, dibakar
3 biji cili merah, buang biji

Cara-cara :
  1. Ikan pari dipotong ikut suka, basuh dan perap dengan jus limau nipis selama 10 minit, kemudian basuh bersih dan toskan. Bendi dicuci dan kerat sedikit pangkalnya. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 4 camca besar). Tumis bahan2 kisar halus sampai harum, masukkan cili kisar, kacau dan masak sampai cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
  3. Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 600ml), semoga mendidih. Masukkan ikan pari, bendi dan daun kesom, kacau dan masak sampai ikan masak dan bendi lembut. 
  4. Masukkan lada hitam, kiub ikan bilis, tomato, garam secukup rasa dan sedikit gula. masak sekejap.  Angkat dan hidangkan bersama nasi putih, sayur dan telur dadar
Asam Pedas Ikan Pari

Subscribe to receive free email updates: