Asam Pedas Ikan Pari
Sumber : CMG @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-bahan
600 gram ikan pari
12 batang bendi muda
1 biji tomato, belah 6
1 genggam daun kesom
1 kiub ikan bilis (optional)
1 senduk nasi penuh cili kisar
1/2 camca teh pes asam jawa
1/2 camca teh lada hitam biji, tumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar Halus
6 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan, dibakar
3 biji cili merah, buang biji
Cara-cara :
- Ikan pari dipotong ikut suka, basuh dan perap dengan jus limau nipis selama 10 minit, kemudian basuh bersih dan toskan. Bendi dicuci dan kerat sedikit pangkalnya. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 4 camca besar). Tumis bahan2 kisar halus sampai harum, masukkan cili kisar, kacau dan masak sampai cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
- Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 600ml), semoga mendidih. Masukkan ikan pari, bendi dan daun kesom, kacau dan masak sampai ikan masak dan bendi lembut.
- Masukkan lada hitam, kiub ikan bilis, tomato, garam secukup rasa dan sedikit gula. masak sekejap. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih, sayur dan telur dadar
Asam Pedas Ikan Pari