Kari Kepala Ikan Merah


Kari Kepala Ikan Merah

Bahan A
1kg kepala merah

Bahan Kisar
2 labu bawang besar (merah)
5 ulas bawang putih
4cm halia
30gm cili kering (rendam dlm air panas) atau 1 sudu besar cili boh
minyak untuk menumis

Bahan Rempah (di gaul bersama)
2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan putih
35gm (1 1/2 bungkus kecil) serbuk kari ikan
100ml air asam jawa 

Bahan D
1 liter santan
10 biji bendi
4 biji terung bundar di belah
2 biji tomato di belah
2 tangkai daun kari
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
Tumis materi kisar sampai naik bau.
Masukkan daun kari dan materi rempah yang telah di gaul dengan sedikit air asam jawa.  Masak sampai terbit minyak.
Masukkan santan, kacau sampai sebati, perasakan dengan gula dan garam.
Biarkan mendidih sekejap, masukkan terung dan bendi biarkan sayur separuh masak.  Masukkan pula kepala ikan dan buah tomato.  Kecilkan api dan biarkan merenih sampai pecah minyak.

Kari Kepala Ikan Merah

Subscribe to receive free email updates: