Kaswi Labu


Kaswi Labu 
Resipi :  Kak Fida@Myresipi
Olahan : K1

Bahan-bahan
300gm labu
200gm gula pasir
250ml santan kotak
150gm tepung ubi
150gm tepung gandum
25g tepung jagung
350ml air
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan

Kelapa parut putih + sedikit garam (kukus sebentar selama 5 minit)

Loyang 9 x 9 di bantalan plastik tahan panas atau contoh lompang di gris minyak

Penyediaan :

  1. Potong labu, buang kulit dan kukus sampai lembut.
  2. Masak santan, gula, garam dan daun pandan sampai gula larut.  Keluarkan daun pandan.
  3. Masukkan isi labu ke dalam pengisar, air dan santan tadi.  Kisar sampai halus.
  4. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kisar sampai sebati dan halus.
  5. Tuang ke dalam loyang.
  6. Panaskan pengukus dan kukus selama 30 minit sampai masak.
  7. Sejukkan dahulu sebelum di potong dan di gaul dengan kelapa parut.


Kaswi Labu

Subscribe to receive free email updates: