Kaswi Labu
Resipi : Kak Fida@Myresipi
Olahan : K1
Bahan-bahan
300gm labu
200gm gula pasir
250ml santan kotak
150gm tepung ubi
150gm tepung gandum
25g tepung jagung
350ml air
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan
Kelapa parut putih + sedikit garam (kukus sebentar selama 5 minit)
Loyang 9 x 9 di bantalan plastik tahan panas atau contoh lompang di gris minyak
Penyediaan :
- Potong labu, buang kulit dan kukus sampai lembut.
- Masak santan, gula, garam dan daun pandan sampai gula larut. Keluarkan daun pandan.
- Masukkan isi labu ke dalam pengisar, air dan santan tadi. Kisar sampai halus.
- Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kisar sampai sebati dan halus.
- Tuang ke dalam loyang.
- Panaskan pengukus dan kukus selama 30 minit sampai masak.
- Sejukkan dahulu sebelum di potong dan di gaul dengan kelapa parut.
Kaswi Labu