Kuih Ros / Kembang Goyang / Kuih Lotus
Bahan-bahan
2 cawan tepung beras
1 cawan gula
2 biji telur A
1/2 cawan santan kotak
1/2 cawan air
Minyak untuk menggoreng
Acuan Kuih Ros
Acuan kecil lingkaran atau melengkung untuk membentuk kuih
Penyediaan :
Satukan semua materi ke dalam mangkuk, whisk hingga rata dan tidak berketul. Tapis.
Panaskan minyak, rendam pola sehingga panas. Adunan tidak akan melekat jikalau pola tidak betul-betul panas.
Angkat acuan, goncang sedikit semoga minyak tidak meleleh di acuan.
Kemudian celup ke dalam adunan tetapi jangan hingga ke permukaan atas pola kerana kuih akan melekat.
Goncang ringan untuk mengeluarkan adunan berlebihan.
Rendam seketika di dalam minyak, kemudian goncang ringan semoga kuih terlepas keluar.
Kecilkan sedikit api jikalau terlalu panas. Goreng beberapa saat.
Apabila hampir perang, angkat menggunakan penyepit dan alihkan ke atas pola melengkung semoga kuih membentuk bunga melengkung. K1 menggunakan pola cakepop sebagai dasar.
Apabila kuih telah mengeras, simpan di dalam bekas kedap udara.
Untuk Kuih Ros Coklat
Tambahkan 1 sudu serbuk coklat, kemudian tapis adunan dan masukkan 2 sudu besar bijan
Kuih Ros Coklat dan Bijan
Untuk kuih ros berwarna, tambahkan pewarna yang disukai.
Kuih Ros / Kembang Goyang / Kuih Lotus