Pulut Nangka


Pulut Nangka

Bahan-bahan
1 cawan beras pulut
1/2 cawan santan kotak
1/2 cawan air
3 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
12 ulas nangka (keluarkan bijinya)

Kacang hijau tanpa kulit (sangai)
Kelapa parut muda

Penyediaan :

  1. Cuci dan rendam beras selama 1 jam.
  2. Kukus selama 20 minit sampai masak.  Angkat dan biarkan sejuk.
  3. Masak santan, gula dan garam sampai gula larut.
  4. Gaulkan bersama pulut sampai rata.
  5. Kepal dan masukkan ke dalam nangka
  6. Tabur kelapa parut dan kacang hijau
  7. Hidang bersama sos santan.


Sos Santan
500ml santan sederhana pekat
1 sudu besar tepung beras
1/4 sudu teh garam
1 helai daun pandan - di simpul

Cara-cara :
Satukan semua bahan, masak sampai pekat.  Tuang ke atas pulut nangka.


Pulut Nangka

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

  • Bingka Ambon Medan Bingka Ambon Medan Adunan Yis 50 ml air suam 2 sudu besar gula pasir 1 sudu besar ragi instant 2 sudu besar tepung gandum Satukan aduna… Read More...
  • Keria Gula Melaka Keria Gula Melaka Bahan-bahan 500gm keledek putih 1 cawan tepung gandum 1/4 sudu teh garam halus Sira Gula Melaka 100gm gula melaka - h… Read More...
  • Kaswi Labu Kaswi Labu  Resipi :  Kak Fida@Myresipi Olahan : K1 Bahan-bahan 300gm labu 200gm gula pasir 250ml santan kotak 150gm tepung ub… Read More...
  • Cucur Kangkung Cucur Kangkung Bahan-bahan 2 cawan gandum 1 sudu teh baking powder 100gm udang kertas kecil / bilis halus 100gm sayur kangkung di hiris … Read More...
  • Kuih Keria Keledek Ungu Kuih Keria Keledek Ungu Bahan-bahan 500gm keledek ungu 1 cawan tepung gandum 1/2 cawan gula pasir + 3 sudu besar air Cara-cara : Rebus … Read More...