Ikan Masak Cuka / Ikan Masak Acar
Sumber : Dari Dapur Aida
Bahan-bahan
2 keping ikan tenggiri, basuh dan toskan
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
Lumur dengan ikan dan biarkan sebentar. Goreng jangan terlalu garing supaya tidak keras.
Angkat dan toskan.
Rempah Tumis
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1 sudu teh biji sawi
Bahan Acar
1/2 inci halia, hiris halus
7 biji bawang merah kecil, belah 2 setiap 1
5 ulas bawang putih, belah 2 setiap 1
1 sudu teh serbuk kunyit
1/3 cawan air
1 sudu besar gula1 biji timun, kerat 3, buang empulur dan hiris panjang
1 biji cili merah, kerat 3, buang biji dan hiris panjang
1 biji cili hijau, kerat 3, buang biji dan hiris panjang
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula pasir
Penyediaan :
Panaskan sedikit minyak, tumis bahan-bahan tumis sampai wangi.
Masukkan halia, bawang putih dan bawang merah. Masak sampai bawang layu.
Masukkan serbuk kunyit, kacau rata. Tuang cuka, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
Masukkan timun dan masak sampai timun lembut sedikit. Masukkan cili merah, cili hijau dan ikan goreng. Kacau rata.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masak sampai pekat.
Ikan Masak Cuka / Ikan Masak Acar