Kek Lapis Coklat Pelangi / Rainbow Chocolate Layer Cake
Bahan-bahan
450gm mentega
10 biji telur A
180gm gula kaster
2 sudu kecil ovalete
1 sudu teh esen vanila
250gm susu pekat manis
100 gm horlicks
160gm tepung Hong Kong atau Tepung gandum
250 gm cream cheese
Bahan B
150gm coklat kuliner - di cair secara double boiler
Loyang 8 x 8in
Cara-cara :
Pukul cream cheese dan susu pekat sampai sebati. Ketepikan.
Pukul mentega, ovalete dan gula sampai kembang. Masukkan esen vanila.
Kemudian masukkan telur satu persatu. Pukul sampai sebati.
Masukkan adunan cream cheese dan putar sampai bergaul rata.
Setelah itu masukkan tepung, horlicks sedikit demi sedikit dan di putar sebati.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian :
Satu bahagian di adun bersama coklat kuliner cair, gaul rata. Bahagikan pula kepada 6 bahagian (160 gm setiap satu)
dan satu bahagian lagi di beri warna pelangi (6 bahagian : ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah)
Ratakan lapisan coklat, bakar api atas dan bawah selama 10 minit. Angkat dan tekan dengan penekan kek lapis. Cucuk dengan garpu.
Kemudian ratakan adunan ungu. Bakar dengan api atas saja selama 8 minit dan ulangi melapis berselang seli warna sampai habis. Cucuk dengan garfu dan tekan setiap kali melapis.
Kek Lapis Coklat Pelangi / Rainbow Chocolate Layer Cake