Kuih Keladi Kukus / Steamed Yam Cake


Kuih Keladi Kukus / Steamed Yam Cake

Bahan A
300gm keladi, dikupas dan potong dadu
50gm udang kering, direndam 10 minit dan toskan
6 biji bawang merah, dihiris halus
1 biji cili merah, di hiris
3 sudu besar minyak masak
Daun sup/bawang secukupnya

Bahan B
170 gm tepung beras
40 gm tepung ubi
500 ml air
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1/4 sudu teh serbuk 5 rempah ( chinese 5 spices)
1/2 sudu teh serbuk pati ayam 

Bancuh materi A dan ketepikan.

Loyang 8 x 8in - di gris minyak dan bantalan plastik tahan haba

Cara-cara :
Panaskan minyak, goreng keladi sampai sedikit perang.  Toskan.
Dalam kuali yang sama, goreng bawang merah sampai perang.  Toskan.
Tinggalkan 3 sudu besar minyak dalam kuali kemudian goreng udang kering sampai perang.
Tuang bancuhan tepung tadi.  Kacau rata, masak dengan api kecil.
Kemudian masuk keladi, bawang goreng, cili, daun sup dan daun bawang.
Masak dengan api perlahan dan sentiasa di kacau.
Bila mula pekat tutup api, kacau semoga rata.  Tuang ke dalam loyang dan ratakan permukaannya.
Kukus selama 30 - 40 minit.  Angkat dan biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum di potong.
Potong 16 serpihan untuk loyang 8in.
Sapu atau pipe sos cili di atasnya dan taburan hiasan atas.

** Kuih ini juga boleh di goreng dengan minyak yang sedikit sampai keperangan.

Hiasan Atas
1 cawan isi udang kecil
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
Daun bawang dan daun sup di hiris halus
Cili merah di hiris
Sedikit minyak untuk menumis

Panaskan minyak, tumis udang sampai kemerahan.  Masukkan garam dan serbuk lada sulah.
Kacau dan tutup api.
gaul bersama hirisan daun sup dan cili.
Tabur di atas kuih keladi

Kuih Keladi Kukus / Steamed Yam Cake

Subscribe to receive free email updates: