Rasam Telur / Indian Egg Rasam
Bahan-bahan
4 biji telur
4 ulas bawang merah (dicincang)
4 bawang putih (dicincang)
4 tangkai cili kering, gunting 1inci
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu teh biji sawi
1 saiz sederhana tomato (dihiris nipis) / tomato cherry
2 tangkai daun kari, lurut daunnya
1 sudu air asam jawa pekat bancuh dengan 1/2 cawan air
1/2 liter air
3 sudu besar minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Penyediaan :
Tumis bawang putih dan bawang merah sampai wangi.
Masukkan serbuk ketumbar, serbuk lada hitam, serbuk jintan putih, serbuk kunyit dan biji sawi.
Masukkan tomato dan daun kari. Kacau dan masak sampai naik bau.
Tambah air, air asam jawa dan perasakan dengan garam.
Kacau lagi dan biarkan ia mereneh. Setelah mendidih, pecahkan telur agar seketika sampai telur masak.
Hidang bersama nasi.
Rasam Telur / Indian Egg Rasam