Laksa Lemak Nyonya / Nyonya Laksa


Laksa Lemak Nyonya / Nyonya Laksa

Air Rebusan Udang
400 gm udang kecil buang kulit, asingkan isinya
minyak untuk menumis
1 liter air

Penyediaan Air Rebusan Udang
Cuci kulit udang, toskan.
Panaskan minyak, masukkan kulit udang dan goreng sampai kemerahan.
Masukkan air dan semoga mendidih.  Angkat dan tapis.
Simpan air rebusan untuk di guna kemudian.

Bahan-bahan
1 kg laksa (kering atau basah)
1 packet fish ball
4-5 keping tauhu poket, belah 2
1 cawan santan pekat atau 1 paket santan kotak kecil
4 tangkai daun kesum
Gula dan garam secukupnya
Telur rebus
Udang - di celur
Taugeh - di celur

Bahan Kisar 
2 sudu besar udang kering atau udang basah
4 sudu besar cili kisar
4 hiris lengkuas
4 biji buah keras
1 inci kunyit
3 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
1 inci belacan (bakar sebentar)
4 batang serai ambil bahagian putih

Cara-cara :
Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar sampai basi dan pecah minyak.
Tuang air rebusan udang.  Masak sampai mendidih.
Masukkan daun kesum, garam dan gula dan biarkan kuah mereneh selama 10-15 minit.
Masukkan santan, kacau rata dan biarkan kuah mendidih.
Masukkan tofu dan fish ball.
Biar kuah mendidih seketika, angkat dari api.
Untung menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk, tuang kuah dan letak udang celur, taugeh atau hirisan timun kalau suka.

Sambal Cili
5 sudu besar cili kisar
Sedikit minyak untuk menumis
Gula dan garam secukup rasa.

Panaskan minyak, tumis cili sampai pecah minyak.
Masukkan gula dan garam secukupnya.
Hidang bersama laksa kalau suka pedas.

Laksa Lemak Nyonya / Nyonya Laksa

Subscribe to receive free email updates: