Kurma Telur


Kurma Telur
Sumber : MaDiHaA aka Ratna

Bahan-bahan
5 biji telor rebus, kupas dan goreng sampai berkulit
2 biji ubi kentang - potong dan goreng sebentar
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 cm halia* (bahan bertanda* boleh ditumbuk atau dimayang halus)
3 sudu besar rempah kurma - campur sikit air jadikan pes
2 cawan santan sederhana pekat
2 biji cili hijau dibelah dua atau 6 biji cili padi
Tomato jikalau suka
1 biji bawang besar dibelah 6
1 keping asam gelugur
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Rempah tumisan
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara menyediakan
Panaskan minyak masak. Tumis rempah tumisan sehingga wangi. Masukkan materi tumbuk/mayang dan semoga sampai wangi. Masukkan pes kurma dan kacau rata sampai naik minyak.
Masukkan santan, kentang, garam dan gula.
Masak sampai kentang empuk sambil dikacau supaya santan tak membuak.
Masukkan asam gelugur, telur rebus yang telah digoreng, bawang besar dan cili. Masak sekejap Akhir sekali masukkan tomato. Kacau sekejap bolehlah matikan api.
Hidang dengan taburan bawang goreng dan daun ketumbar.

Kurma Telur

Subscribe to receive free email updates: