Telur Masala / Egg Masala


Telur Masala

Bahan-bahan
6 biji telur rebus, buang kulit, goreng sampai keperangan)
2 biji ubi kentang - belah 4, goreng sampai keperangan
1 cawan air / susu cair atau  santan (sesuai citarasa)
garam dan gula secukup rasa

Bahan Tumis
1/2 cawan minyak untuk menumis
1 cm kulit kayu manis
6 biji bunga cengkih
5 biji buah pelaga
1 tangkai cili hijau potong 2 dan belah
2 tangkai daun kari

Bahan Kisar
2cm halia
4 ulas bawang putih
1 labu bawang besar merah saiz sedang
2 biji tomato segar di kisar berasingan atau 1 tin kecil pes tomato

Bahan Rempah
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk cili / cili boh
1/2 sudu kecil garam masala
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk jintan putih

Hiasan :  Bawang besar potong bulat, daun ketumbar cincang

Cara-cara :
Tumis materi tumis sampai naik bau, apabila daun kari telah garing masukkan cili hijau.
Kemudian masukkan materi kisar dan masak sampai pecah minyak.
Masukkan pes tomato, materi rempah, reneh sampai pecah minyak, sambil di kacau.
Masukkan air, garam dan gula secukup rasa.  Biar mereneh sebentar.
Masukkan telur, ubi kentang dan bawang besar, reneh lagi sampai kuah hampir pekat.
Angkat dan tabur dengan daun ketumbar.

Telur Masala / Egg Masala

Subscribe to receive free email updates: