Keledek Goreng Rangup


Keledek Goreng Rangup

Bahan-bahan
1/2 Kg Keledek - potong memanjang
(Rendam dengan sedikit garam) selama 1 jam, toskan

Tepung Goreng Rangup
250 gm tepung beras (Golden Coin) atau 3 Gajah
250 ml air
1 biji telur
1 sudu besar air kapur pekat
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna

Salutan :  2 cawan breadcrumbs
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan :
Bancuh bahan-bahan tepung goreng sampai rata dan sebati,  tidak terlalu pekat atau cair.
Toskan ubi, celup ke dalam bancuhan tepung dan golek di atas breadcrumbs.
Goyang mangkuk berisi breadcrumbs sampai ubi bersalut rata.  Jangan gunakan tangan untuk mengaul kerana salutan akan melekat pada tangan.
Goreng sampai keperangan.
Rangup di makan panas-panas.

Keledek Goreng Rangup

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

  • Kuih Ros / Kembang Goyang / Kuih Lotus Kuih Ros / Kembang Goyang / Kuih Lotus Bahan-bahan 2 cawan tepung beras 1 cawan gula 2 biji telur A 1/2 cawan santan kotak 1/2 cawan air… Read More...
  • Sagun Nestum Sagun Nestum Bahan-bahan 1 biji kelapa parut 3/4 cawan tepung beras 1/4 cawan tepung pulut 1 cawan nestum cereal 1/2 sudu teh garam 1/3 … Read More...
  • Kerepek Popia Seaweed Kerepek Popia Seaweed Bahan-bahan Kulit popiah Seaweed / Nori 1 biji telur - pukul ringan Minyak masak utk menggoreng Penyediaan : Ambi… Read More...
  • Keledek Goreng Rangup Keledek Goreng Rangup Bahan-bahan 1/2 Kg Keledek - potong memanjang (Rendam dengan sedikit garam) selama 1 jam, toskan Tepung Goreng Ra… Read More...