Taiwan Lemon Cheese Castella Cake


Taiwan Lemon Cheese Castella Cake

Bahan A
5 biji kuning telur
65 gm mentega cair / minyak jagung
90 ml susu cair
1 sudu besar jus lemon / lemon paste
75 gm tepung gandum
1/4 sudu teh baking powder
Bahan B
5 biji putih telur
70 gm gula halus

Bahan C
5 keping keju (Emborg)
Parutan keju cheddar secukupnya

Loyang 6in segi - ganjal kertas baking
Loyang 10in - di isi air panas

Penyediaan :
Bahan A :  Satukan kuning telur, minyak, jus lemon dan susu.  Whisk tangan sampai sebati saja.
Masukkan tepung dan baking powder yang di ayak dan gaul rata.  Ketepikan
Bahan B :  Putar putih telur sampai berbuih, masukkan gula dan putar sampai menjadi kental.
Kaup balik materi A dan B dengan spatula sampai bergaul rata.
Tuang 3/4 adunan ke dalam loyang, ratakan.  Hentakkan loyang sekali.
Susun bagian keju dan tuang baki adunan.
Ratakan dan hentak loyang untuk mengeluarkan gelembong udara.
Tabur parutan keju sampai penuh.

Letak loyang kek di atas loyang berisi air panas.
Bakar secara water bath pada suhu 160C selama 30 minit.
20 minit terakhir tukar suhu kepada 140C dan bakar sampai masak.
Keluarkan dari oven dan letak di atas redai sampai sejuk sebelum di potong.

Taiwan Lemon Cheese Castella Cake

Subscribe to receive free email updates: