Shakshuka


Shakshuka

Bahan-bahan
4 biji tomato - potong dadu
1 biji bawang besar - potong dadu
100gm daging cincang - optional
1 biji capsicum merah - potong dadu
4 ulas bawang putih - cincang halus
1 tin tomato paste (Preggo)
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar mixed herbs (oregano, thyme, rosemary, parsley)
Gula dan garam secukup rasa
1 tangkai parsley untuk taburan
4 biji telur ayam
Minyak zaitun untuk menumis

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak di dalam kuali non stick, tumis bawang besar, bawang putih sampai naik bau.
  2. Masukkan daging cincang, masak sampai daging berubah warna.
  3. Masukkan capsicum, tomato, dan sedikit air.  Masak sampai mendidih dan tomato hancur.
  4. Masukkan serbuk cili, jintan putih dan mixed herbs.
  5. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.  Gaul rata.
  6. Reneh dengan api perlahan sehingga sos hampir pekat.  Buat 4 lubang menggunakan sudu, kemudian pecahkan telur ke dalamnya.
  7. Kemudian tutup kuali, biarkan seketika sampai telur separuh masak.
  8. Tabur daun parsley cincang dan serbuk lada hitam.
  9. Boleh di makan bersama roti atau pasta.


sesuai sebagai hidangan sarapan, tengahari atau malam.

Shakshuka

Subscribe to receive free email updates: