Shakshuka
Bahan-bahan
4 biji tomato - potong dadu
1 biji bawang besar - potong dadu
100gm daging cincang - optional
1 biji capsicum merah - potong dadu
4 ulas bawang putih - cincang halus
1 tin tomato paste (Preggo)
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar mixed herbs (oregano, thyme, rosemary, parsley)
Gula dan garam secukup rasa
1 tangkai parsley untuk taburan
4 biji telur ayam
Minyak zaitun untuk menumis
Penyediaan :
- Panaskan minyak di dalam kuali non stick, tumis bawang besar, bawang putih sampai naik bau.
- Masukkan daging cincang, masak sampai daging berubah warna.
- Masukkan capsicum, tomato, dan sedikit air. Masak sampai mendidih dan tomato hancur.
- Masukkan serbuk cili, jintan putih dan mixed herbs.
- Perasakan dengan gula dan garam secukupnya. Gaul rata.
- Reneh dengan api perlahan sehingga sos hampir pekat. Buat 4 lubang menggunakan sudu, kemudian pecahkan telur ke dalamnya.
- Kemudian tutup kuali, biarkan seketika sampai telur separuh masak.
- Tabur daun parsley cincang dan serbuk lada hitam.
- Boleh di makan bersama roti atau pasta.
sesuai sebagai hidangan sarapan, tengahari atau malam.
Shakshuka