Ayam Tandoori / Tandoori Chicken
Bahan Perap
4 keping paha ayam tanpa kulit, kelar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil garam
1 sudu besar jus lemon
Gaul dan perap selama 1 jam di dalam peti sejuk
Bahan Rempah
6 sudu besar yogurt pekat
2 sudu kecil garam
1 sudu besar pes halia dan bawang putih
Jus limau nipis
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1/2 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu besar garam masala
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Sedikit pewarna merah
1 sudu besar daun fenugreek kering / parsley kering
2 sudu besar minyak sayur
Satukan semua materi kecuali minyak, gaul sebati.
Cara-cara :
Cuci ayam, buang kulit dan kelar beberapa bahagian supaya rempah menyerap dengan rata.
Gaul rata bersama bahan-bahan perap dan biarkan selama satu jam di dalam peti sejuk.
Satukan semua materi rempah, kemudian gaul bersama perapan ayam tadi.
Letak minyak sayur dan gaul sampai sebati.
Letak di atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 200C selama 20-25 minit sampai ayam masak.
Untuk lebih aroma, panggang ayam di atas bara api.
Hidang bersama chutney pudina, bawang jeruk dan perahan limau nipis.
Chutney Pudina / Mint Chutney
1 cawan daun pudina
1 cawan daun ketumbar
3 tangkai cili hijau
2 ulas bawang putih
1 hiris halia
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar jus lemon
1 sudu teh gula
3 sudu besar yogurt
Masukkan semua ke dalam pengisar dan kisar sampai halus. Sedia di hidangkan bersama ayam tandoori.
Jeruk Bawang
3 biji bawang besar merah
1 sudu besar cuka
Garam dan gula secukupnya
Gaul sebati.
Ayam Tandoori / Tandoori Chicken