Bawal Masak Sambal Kicap


Bawal Masak Sambal Kicap

Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal sederhana saiz
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu kecil bawang besar - potong bulat
2 tangkai cili merah - hiris menyerong
1 tangkai daun ketumbar - hiris kasar
3 biji limau kasturi - perah jus
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap masin
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1/2 cawan air
Minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan dan kelar.  Lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
  2. Goreng sampai masak, angkat dan toskan.
  3. Tumbuk bawang merah dan putih.  Panaskan sedikit minyak, tumis sampai naik bau.
  4. Masukkan hirisan bawang besar, cili dan daun ketumbar.  Tumis sampai bawang layu.
  5. Masukkan kicap manis, kicap masin, sos tiram, sos tomato, sedikit air dan perahan jus limau kasturi.
  6. Masak sampai mendidih.  Masukkan ikan, biarkan seketika.
  7. Angkat, letakkan ikan ke dalam pinggan dan tuang sambal kicap diatasnya.
  8. Tabur sedikit hirisan daun ketumbar sebagai hiasan.


Bawal Masak Sambal Kicap


Subscribe to receive free email updates: