Bawal Masak Sambal Kicap
Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal sederhana saiz
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu kecil bawang besar - potong bulat
2 tangkai cili merah - hiris menyerong
1 tangkai daun ketumbar - hiris kasar
3 biji limau kasturi - perah jus
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap masin
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1/2 cawan air
Minyak untuk menumis
Cara-cara
- Bersihkan ikan dan kelar. Lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
- Goreng sampai masak, angkat dan toskan.
- Tumbuk bawang merah dan putih. Panaskan sedikit minyak, tumis sampai naik bau.
- Masukkan hirisan bawang besar, cili dan daun ketumbar. Tumis sampai bawang layu.
- Masukkan kicap manis, kicap masin, sos tiram, sos tomato, sedikit air dan perahan jus limau kasturi.
- Masak sampai mendidih. Masukkan ikan, biarkan seketika.
- Angkat, letakkan ikan ke dalam pinggan dan tuang sambal kicap diatasnya.
- Tabur sedikit hirisan daun ketumbar sebagai hiasan.
Bawal Masak Sambal Kicap