Pau Kelapa


Pau Kelapa

Inti Kelapa
200gm kelapa parut muda
1/4 sudu teh garam
80gm gula pasir
150ml air + 2 sudu kecil sirap rose
3 helai daun pandan - potong kecil
1 sudu teh tepung pulut
sedikit pewarna hijau

Cara-Cara :
Masukkan kelapa parut, garam, gula dan air sirap ros ke dalam kuali.   Masak sampai air hampir kering.
Tabur dengan tepung pulut, gaul rata.  Angkat dan sejukkan.


Doh Pau
250gm Tepung Superfine MFM atau Tepung Pau
1 sudu kecil yis
3/4 sudu teh baking powder
50gm gula kaster
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil pelembut roti (bread softner)
120ml air suam
20gm shortening

Cara-cara :
  1. Satukan semua materi kecuali air di dalam mixer. Gaul rata dan masukkan air sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
  2. Tutup dengan kain dan rehatkan selama 15minit.
  3. Timbang adunan 35-40gm setiap satu sebanyak 11 biji. 
  4. Masukkan inti dan tutup, bulatkan kembali doh dan letak di atas kertas pelapik.
  5. Susun di dalam pengukus dan rehatkan selama 20 minit lagi sehingga mengembang.
  6. Untuk bentuk kipas, gunting 8 penjuru dan kelepekkan ke atas.
  7. Panaskan pengukus dan kukus selama 10 minit dengan api besar.

Pau Kelapa

Subscribe to receive free email updates: