Lontong Johor


Lontong Johor
Sumber :  CMG@Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan Kuah Lodeh
8 tangkai kacang panjang, hiris serong
2 keping tauhu, dipotong kiub (nak goreng sedikit pun boleh, tapi cm tak goreng)
50 gram fucuk @ tauhu kering, potong kecil dan rendam sampai lembut
1 batang lobak merah saiz sederhana, dipotong ibarat anak mancis
1 biji sengkuang saiz kecil, dipotong ibarat anak mancis
3 keping tempe, dipotong kiub
1/4 bahagian kobis bulat, dihiris kecil
1 biji kentang saiz besar, kupas dan potong ibarat anak mancis
1200 ml santan cair
400 ml pati santan
Air jikalau perlu
1 cekak soo hoon, kerat pendek
2 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, diketuk
1 kiub pati ikan bilis
3/4 camca teh serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar Halus
1 biji bawang besar
4 biji bawang putih
3 ulas bawang putih
2 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan

Bahan Sampingan
Nasi impit @ ketupat
Serunding
Sambal tumis @ sambal kacang
Telur rebus, dibelah dua

Cara membuatnya :
1.  Panaskan sedikit minyak dalam periuk (anggaran 1/4 cawan), tumis serai titik dan lengkuas sampai harum. Masukkan materi kisar halus dan serbuk kunyit. Kacau rata dan masak sampai terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
2.  Masukkan lobak merah, sengkuang dan kentang. Kacau rata dan tuang santan cair. Biar mendidih. Masukkan kiub ikan bilis, tempe dan fucuk (toskan). Masak sampai semua lembut. Masukkan kacang panjang, tauhu dan kobis. Jika kurang kuah, boleh tambah sedikit air. Biar mendidih.
3.  Tuang pati santan dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan soo hoon, kacau dan masak dengan api sederhana sampai soo hoon lembut. Rasa dan jikalau ok boleh matikan api. Boleh hidangkan bersama ketupat/nasi impit, serunding, sambal tumis dan telur rebus.

CATATAN MAT GEBU :- Soo hoon tak perlu direndam, anda cuma perlu lalukan dibawah air paip sebelum anda masukkan ke dalam sayur lodeh. Masak dengan api sederhana sampai soo hoon kembang, tips ini akan membuat sayur lodeh anda lebih pekat.

Serunding Ikan Bilis
Bahan-bahan
2 genggam ikan bilis, dibersihkan dan rendam
3 cawan kelapa parut (pilih kelapa yang muda sikit)*
1/2 camca teh serbuk kunyit*(*gaul rata)
2 camca teh jus asam jawa
3 helai daun limau purut
2 camca besar cili kisar
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar Halus
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas
4 batang serai, hiris halus
1 1/2 camca besar ketumbar biji
1 camca teh jintan kasar
1 camca teh jintan halus

Cara Membuatnya :
1. Goreng tanpa minyak kelapa tadi sampai suam, angkat dan sejukkan. Ikan bilis ditoskan, perah dan tumbuk halus. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili sampai garing, masukkan materi kisar halus dan masak sampai garing, guna api kecil dan kacau selalu.
2. Masukkan jus asam jawa, sedikit garam dan gula secukup rasa (selalunya serunding sedikit manis). Kacau rata dan bila pekat, masukkan kelapa tadi. Tambah daun limau purut, kacau rata dan masak dengan api kecil sampai serunding berderai (tapi tidak terlalu kering). Rasa dan jikalau ok boleh matikan  api. Biar sejuk sebelum disimpan.

Sambal Ikan Bilis
Bahan-bahan :
1 genggam ikan bilis, dibersihkan dan rendam
2 senduk nasi cili kisar
1/2 camca besar pes asam jawa
1 biji bawang besar, hiris kasar
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air

Bahan Kisar Halus :
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci belacan

Cara Membuatnya :
1.  Panaskan minyak dalam kuali, tumis materi kisar halus sampai harum, masukkan cili kisar dan tumis sampai garing, guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan pes asam jawa dan kacau rata.
2.  Tambah gula dan garam secukup rasa, masukkan hirisan bawang besar. Toskan ikan bilis, perah dan masukkan ke dalam sambal, tambah sedikit air. Gaul rata dan masak dengan api kecil sampai sambal pekat. Rasa dan jikalau ok boleh matikan api.
Lontong Johor

Subscribe to receive free email updates: