Bihun Celup / Bihun Sup Perut


Bihun Celup / Bihun Sup Perut

Bahan-bahan
1/2 kg ketulan daging - potong 2 ketulan besar
2 liter air
2 uncang sup bunjut
5 batang serai, di ketuk
1 inci lengkuas, di ketuk
1/2 in halia, di ketuk
6 cili padi, di ketuk
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos ikan
4 biji limau nipis - ambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa

Pelengkap Hidangan
Bihun, rendam dengan air panas sampai lembut, toskan
Perut lembu, rebus sampai lembut, hiris nipis
Daging - hiris nipis
Fish ball - kalau suka
Daun ketumbar, hiris
Daun sup - hiris
Lobak masin, basuh potong kecil
Kacang tanah goreng, tumbuk kasar
Serbuk lada putih
Limau nipis
Cili hijau jeruk
Serbuk cili
Taugeh dan sawi, di celur sebentar

Cara-cara :
Rebus ketulan daging sampai mendidih.  Buang airnya dan bilas ketulan daging sampai bersih.
Masukkan semula ke dalam periuk bersama 2 liter air, sup bunjut, lengkuas, halia dan serai.
Masak sampai mendidih dan daging empuk.
Keluarkan ketulan daging, biarkan sejuk dan hiris nipis-nipis.  Ketepikan.
Perasakan sup dengan kicap cair, sos ikan, jus limau, perasa, gula dan garam.  Masukkan cili dan semoga mendidih seketika.
Untuk menghidang, masukkan beehoon, tuang sup dan tambahkan bahan-bahan perhiasan yang lain.

Cili Hijau Jeruk
Bersihkan cili dan keringkan.  Hiris dan masukkan ke dalam botol kaca.
Campurkan sedikit garam dan masukkan cuka sampai cili tenggelam.
Biarkan beberapa jam sebelum di gunakan.
Bihun Celup / Bihun Sup Perut

Subscribe to receive free email updates: