Puding Kopi Berlapis Keju / Coffee Cheese Pudding
Bahan-bahan
700ml air
8gm serbuk agar-agar
100gm gula pasir
2 kuning telur
2 sudu besar susu pekat manis
130ml susu segar
50gm cream cheese
3 sudu kecil serbuk nescafe / kopi
100ml air panas
Loyang kecil 10cm
Penyediaan :
Satukan air, serbuk agar-agar dan gula. Masak sampai mendidih. Ketepikan. Tutup periuk supaya tidak cepat beku.
Satukan kuning telur dan susu pekat, whisk sampai rata. Ketepikan
Dalam periuk lain, masak susu segar dan cheese sampai larut.
Kemudian tuang adunan cheese sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur tadi, whisk sampai rata dan tidak berketul.
Kemudian tapis ke dalam periuk dan masak semula sampai hampir pekat dengan api kecil.
Ambil 250ml larutan agar-agar dan tuang ke dalam larutan cheese, whisk sampai sebati.
Bancuh serbuk nescafe dan air panas, kemudian masukkan ke dalam baki larutan agar-agar. Kacau sampai rata.
Agar-agar kopi dan cheese di bahagi kepada 2 bahagian setiap satu.
Mula menuang satu bahagian agar-agar kopi, biarkan hampir beku.
kemudian tuang agar-agar cheese. Setelah beku ulangi berselang seli adunan kopi dan cheese.
Biarkan beku dan simpan di dalam peti sejuk.
Puding Kopi Berlapis Keju / Coffee Cheese Pudding