Nasi Daging Utara Terbaik


Nasi Daging Utara
Sumber : Che' Nom

Bahan Asas


Bahan Rebusan Daging


Bahan Tumis



Penyediaan

  1. Rebus daging bersama air, halia dan rempah kurma sehingga empuk. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak sapi dan minyak sayuran di dalam periuk. Tumis materi tumis bersama 3 sudu besar serbuk kurma, serai dan daun pandan. Kacau sehingga naik amis dan kemudian masukkan beras yang telah ditos. Kacau lagi beras selama 1-2 minit.
  3. Masukkan air rebusan daging bersama susu cair, tomato sup, kismis, daging yang direbus tadi dan juga garam secukup rasa. Kacau sedikit supaya sebati dan tutup. Masak di atas api sederhana. Kaedah yang sama kalau anda menggunakan periuk nasi. Pindah ke periuk elektrik pada tahap ini dan biarkan nasi masak.
  4. Setelah masak, gemburkan nasi dengan garfu perlahan-lahan supaya tidak patah



Bahan untuk air asam


Gaulkan kesemua materi air asam. Biarkan seketika supaya semua materi air asam sebati.


Nasi Daging Utara

Subscribe to receive free email updates: