Kek Suji / Semolina Cake


Kek Suji / Semolina Cake
Ilham :  Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan
250 gm mentega tulin
170 gm gula halus
2 sudu besar besar madu
4 biji telur gred A
100 ml susu segar
2 sudu besar perahan jus oren
170 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
100 gm semolina @ suji
Secubit garam
50 gm kismis cincang halus

Loyang 8 x 8, di ganjal kertas minyak dan di sapu mentega

Cara-cara :
  1. Ayak tepung gandum bersama baking powder, kemudian campurkan semolina, kismis cincang dan garam, gaul rata. 
  2. Satukan telur, susu dan jus oren kocok sampai sebati. Ketepikan.
  3. Putar mentega, gula dan madu sampai kembang. Masukkan bancuhan telur tadi sedikit demi sedikit sambil terus memutar sampai putih dan gebu.
  4. Perlahankan mixer, masuk kan tepung sedikit demi sedikit sampai habis, gaul rata dan masukkan ke dalam loyang dan ratakan.  Hias dengan taburan kismis bila suka.
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 45 minit atau sampai masak. Sejukkan kek sebelum dipotong.

Nota :  Kek suji tahan 2 hari pada suhu bilik dan 3-4 hari di dalam peti sejuk.

Kek Suji / Semolina Cake

Subscribe to receive free email updates: