Kek Oren / Orange Cake


Kek Oren / Orange Cake

Bahan-bahan
250 gm mentega tawar (unsalted)
1 cawan gula kaster
3 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
4 biji telur grade A
1 sudu besar jus oren sunquick / orange emulco
4 sudu besar susu cair / yogurt
1/2 cawan perahan jus oren

Loyang Bundt 10in - di gris mentega

Penyediaan :
  1. Ayak tepung, baking powder, baking soda dan garam.  Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula sampai kembang dan putih.
  3. Masukkan telur satu persatu dan putar sampai sebati.
  4. Perlahankan mixer, masukkan oren emulco / oren sunquick.
  5. Satukan susu cair dan perahan jus oren.
  6. Kemudian masukkan tepung berselang seli dengan bancuhan susu sedikit demi sedikit sehingga rata dan sebati.
  7. Ratakan adunan ke dalam loyang, hentak ringan agar rata.
  8. Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 175C selama 40-45 minit.
  9. Cucuk kek dengan lidi, jikalau licin bolehlah di angkat.
  10. Biarkan kek sejuk dahulu sebelum di paip glaze dan di hias.


Glaze
1 cawan gula aising
1 sudu besar perahan jus oren
1 sudu besar susu cair

Hiasan :  Parutan kulit oren

Sebatikan semua materi glaze sehingga mendapat kepekatan yang sesuai.  Jika pekat tambahkan sedikit lagi jus oren atau susu cair.  Paipkan ke atas kek dan tabur parutan kulit oren.

Kek Oren / Orange Cake

Subscribe to receive free email updates: