Kek Marble Mentega / Butter Marble Cake
Bahan-bahan
250 gm mentega
170 gm gula kaster
200 gm tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
5 biji telur grade A
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil ovalette
4 sudu besar susu pekat
2 sudu besar serbuk koko - ayak
Loyang 8 in di ganjal kertas minyak dan di gris.
Penyediaan :
- Ayak tepung dan baking powder. Ketepikan.
- Pukul mentega, ovalette dan gula sampai kembang dan putih.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji, (pukul dahulu sebiji telur agar rata sebelum di masukkan telur seterusnya.)
- Masukkan esen vanilla dan susu pekat, putar sampai sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar sampai rata.
- Bahagian adunan kepada 2 bahagian sama banyak. Campurkan satu bahagian dengan serbuk koko.
- Masukkan adunan asal dan adunan koko berselang seli ke dalam loyang.
- Setelah selesai, hentak ringan loyang supaya adunan sekata.
- Bakar pada suhu 170C selama 40-45 minit.
Kek Marble Mentega / Butter Marble Cake