Kek Marble Mentega / Butter Marble Cake


Kek Marble Mentega / Butter Marble Cake

Bahan-bahan
250 gm mentega
170 gm gula kaster
200 gm tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
5 biji telur grade A
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil ovalette
4 sudu besar susu pekat
2 sudu besar serbuk koko - ayak

Loyang 8 in di ganjal kertas minyak dan di gris.

Penyediaan :
  1. Ayak tepung dan baking powder.  Ketepikan.
  2. Pukul mentega, ovalette dan gula sampai kembang dan putih.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji, (pukul dahulu sebiji telur agar rata sebelum di masukkan telur seterusnya.)
  4. Masukkan esen vanilla dan susu pekat, putar sampai sebati.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar sampai rata.
  6. Bahagian adunan kepada 2 bahagian sama banyak.  Campurkan satu bahagian dengan serbuk koko.
  7. Masukkan adunan asal dan adunan koko berselang seli ke dalam loyang.
  8. Setelah selesai, hentak ringan loyang supaya adunan sekata.
  9. Bakar pada suhu 170C selama 40-45 minit.


Kek Marble Mentega / Butter Marble Cake

Subscribe to receive free email updates: