Kek Mentega / Butter Cake
Bahan-bahan
250gm mentega tulin (unsalted)
220gm tepung gandum
180gm gula kaster
1/4 sudu teh garam
5 biji telur A
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanilla / butter vanila
Hiasan : Kepingan Badam
Loyang 8in di bantalan dan di gris
Cara-cara :
- Pukul mentega dan gula sampai kembang dan putih.
- Masukkan telur satu persatu sambil di pukul sampai sebati. Masukkan esen vanila.
- Ayak tepung, garam dan baking powder. Masukkan ke dalam adunan mentega sedikit demi sedikit, gaul sampai sebati.
- Masukkan ke dalam loyang, ratakan dan tabur dengan serpihan badam jikalau suka. Hentak ringan loyang semoga rata.
- Bakar pada suhu 180C selama 35 - 40 minit. Cucuk dengan lidi, jikalau keluar licin bolehkan di keluarkan dari oven.
Kek Mentega / Butter Cake