Kek Mentega / Butter Cake


Kek Mentega / Butter Cake

Bahan-bahan
250gm mentega tulin (unsalted)
220gm tepung gandum
180gm gula kaster
1/4 sudu teh garam
5 biji telur A
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanilla / butter vanila

Hiasan :  Kepingan Badam

Loyang 8in di bantalan dan di gris

Cara-cara :
  1. Pukul mentega dan gula sampai kembang dan putih.
  2. Masukkan telur satu persatu sambil di pukul sampai sebati.  Masukkan esen vanila.
  3. Ayak tepung, garam dan baking powder.  Masukkan ke dalam adunan mentega sedikit demi sedikit, gaul sampai sebati.
  4. Masukkan ke dalam loyang, ratakan dan tabur dengan serpihan badam jikalau suka.  Hentak ringan loyang semoga rata.
  5. Bakar pada suhu 180C selama 35 - 40 minit.  Cucuk dengan lidi, jikalau keluar licin bolehkan di keluarkan dari oven.

Kek Mentega / Butter Cake

Subscribe to receive free email updates: