Kek Gula Hangus / Honeycomb Cake
Bahan Gula Hangus
1 1/2 cawan gula pasir
2 cawan air panas
3 sudu besar mentega
1/4 sudu teh garam
Cara Membuat Gula Hangus
- Masak gula di dalam periuk / kuali tebal sampai keperangan atau keemasan.dengan api sederhana. Goyangkan periuk kiri kanan biar gula mencair dengan sekata, tidak perlu mengacaunya dengan sudip.
- Tutup api dapur, kemudian, tuangkan air panas dari bahagian tepi periuk biar air gula tidak terpecik atau membuak keluar.
- Buka api kecil, teruskan mengacau sampai gula larut.
- Tutup api dapur dan masukkan mentega. Kacau sampai mentega cair. Biarkan gula hangus betul-betul sejuk sebelum digunakan biar kek tidak menjadi bantat.
7 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum- ayak
1/2 tin susu pekat
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
Loyang 7 atau 8in, gris dan ganjal dasarnya dengan kertas minyak
Cara-cara :
- Panaskan oven 170°C selama 10 minit.
- Pukul telur sampai kembang. Masukkan susu pekat dan putar lagi.
- Masukkan esen vanila dan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan gula hangus.
- Putar sebati. Adunannya agak cair. Perap selama 2 jam atau lebih.
- Tapis adunan ke dalam loyang dan bakar di rak bawah selama 1 jam (50 minit api bawah dan 10 minit api atas) suhu 170°C bergantung pada oven masing2.
**Untuk dapat belahan yang mengagumkan berlubang, potong melintang bahagian tengah kek bukan potong secara menegak, kemudian tengok urat kek.
Kek Gula Hangus / Honeycomb Cake