Kek Gula Hangus / Honeycomb Cake


Kek Gula Hangus / Honeycomb Cake

‬Bahan Gula Hangus
1 1/2 cawan gula pasir
2 cawan air panas
3 sudu besar mentega
1/4 sudu teh garam

Cara Membuat Gula Hangus
  1. Masak gula di dalam periuk / kuali tebal sampai keperangan atau keemasan.dengan api sederhana. Goyangkan periuk kiri kanan biar gula mencair dengan sekata, tidak perlu mengacaunya dengan sudip.
  2. Tutup api dapur, kemudian, tuangkan air panas dari bahagian tepi periuk biar air gula tidak terpecik atau membuak keluar.
  3. Buka api kecil, teruskan mengacau sampai gula larut.
  4. Tutup api dapur dan masukkan mentega. Kacau sampai mentega cair. Biarkan gula hangus betul-betul sejuk sebelum digunakan biar kek tidak menjadi bantat.
Bahan Kek :
7 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum- ayak
1/2 tin susu pekat
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla

Loyang 7 atau 8in, gris dan ganjal dasarnya dengan kertas minyak

Cara-cara :
  1. Panaskan oven 170°C selama 10 minit.
  2. Pukul telur sampai kembang.  Masukkan susu pekat dan putar lagi.
  3. Masukkan esen vanila dan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan gula hangus.
  4. Putar sebati. Adunannya agak cair.  Perap selama 2 jam atau lebih.
  5. Tapis adunan ke dalam loyang dan bakar di rak bawah selama 1 jam (50 minit api bawah dan 10 minit api atas) suhu 170°C bergantung pada oven masing2.

**Untuk dapat belahan yang mengagumkan berlubang, potong melintang bahagian tengah kek bukan potong secara menegak, kemudian tengok urat kek.

Kek Gula Hangus / Honeycomb Cake

Subscribe to receive free email updates: