Penne Pasta Marinara
Bahan-bahan
300 g penne pasta
Sedikit garam
100 g udang, buang kulit, tinggalkan bahagian ekor
100 g sotong, potong bulat
Serbuk lada hitam secukupnya
1/2 sudu kecil serbuk bawang putih
1 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar mentega
1 sudu besar bawang putih yang dicincang
Parutan keju Parmesan
Daun parsley
Tomato Cherry
Lemon
Penyediaan :
- Rebus pasta dan sedikit garam sampai mendidih mengikut kode pada paket. Toskan.
- Gaul udang, sotong dengan secubit garam, lada hitam dan serbuk bawang putih.
- Dalam kuali, panaskan minyak zaitun, masukkan udang dan sotong, goreng sebentar saja. Angkat dan ketepikan.
- Bersihkan kuali, kemudian cairkan mentega dengan api sedang.
- Tumis bawang putih cincang sampai naik bau.
- Akhir sekali masukkan pasta, parutan keju, seafood, dan tomato. Gaul rata sampai keju cair.
- Hidang bersama taburan daun parsley, rengisan lada hitam dan suplemen parutan keju dan perahan jus lemon.
Penne Pasta Marinara