Kerabu Buah Beka


Kerabu Buah Beka

Bahan-bahan
1 biji buah beka
1 ekor ikan kembung - bakar ambil isinya
1 cawan kelapa parut, goreng sampai perang
5 sudu besar santan pekat atau santan kotak (panaskan dahulu)
2 sudu kecil lada hitam
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji limau nipis
1 sudu besar budu
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Hiris
3 tangkai daun kesum
2 ulas bawang merah

Cara-cara :
  1. Buang bahagian tepi kulit beka dan hiris nipis-nipis,  Kemudian celur sebentar sampai kulitnya menjadi lembut.
  2. Toskan dan masukkan ke dalam bekas besar bersama hirisan daun kesum dan bawang hiris.
  3. Tumbuk lada hitam sampai hancur, masukkan bawang merah, bawang putih, gula dan garam,  tumbuk lagi sampai lumat,
  4. Masukkan kelapa goreng dan tumbuk sampai kelapa hancur.
  5. Akhir sekali, masukkan isi ikan, tumbuk ringan dan gaul rata.
  6. Masukkan ke dalam bekas berisi buah beka dan gaul rata.
  7. Masukkan santan pekat, perasakan dengan budu dan perahan jus limau.  Tambah garam dan gula kalau perlu. Rasa manis, masin dan masam secukupnya.
  8. Jika suka pedas, boleh tambahkan hirisan cili padi.

Cara Bakar :
Layur buah beka di atas api sampai kulitnya mengerutu.  Kemudian kikis sedikit kulit yang terbakar.
Hiris nipis-nipis dan gaul bersama materi tumbuk, materi hiris, santan dan materi perasa.

Kerabu Buah Beka

Subscribe to receive free email updates: