Kerabu Maggi Thai


Kerabu Maggi Thai

Bahan-bahan
3 paket Maggi Thai
6 ekor sotong - potong bulat
20 ekor udang
5 crab stick - kalau suka (celur sebentar saja)

Bahan Hiris
5 biji cili padi
3 helai daun kobis
3 biji buah tomato
2 pokok daun ketumbar

Bahan Perasa
8 biji limau kasturi - ambil jus
1 paket perencah maggi
Kicap sotong secukupnya
Sedikit garam dan gula

Cara-cara
Didihkan air secukupnya ke dalam periuk.
Masukkan sotong dan udang, celur sebentar dan toskan.
Kemudian masukkan maggi ke dalam air rebusan tadi,  Celur sampai maggi lembut.

Angkat dan toskan.  Masukkan ke dalam mangkuk.

Gaul bersama materi celur, materi hiris, perencah maggi dan perasakan dengan jus limau, kicap sotong, gula dan garam secukupnya.  Gaul sebati.
Kerabu mesti ada rasa masam manis, masin dan pedas.  Perencah maggi agak pedas memadai menggunakan 1 paket perencah saja.

Kerabu Maggi Thai

Subscribe to receive free email updates: