Dendeng Daging
Bahan-bahan
1 kilo daging lembu dipotong ketulan sederhana besar
Rebus daging hingga berubah warna, jangan hingga lembut.
Angkat dan toskan airnya, simpan air rebusan untuk di guna kemudian.
Ketulan daging di hiris nipis, kemudian ketuk ringan dengan ulu lesung agar leper. Ketepikan.
Bahan Hiris
10 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
1 inci halia
Goreng materi hiris hingga keperangan. Toskan.
Simpan minyaknya untuk menumis.
Bahan Tumis
1 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
5 helai daun limau purut diramas2
3 batang serai di ketuk
2 - 3 sudu besar cili kisar
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
Bahan Perasa
2 sudu besar kicap hitam
1/2 cawan kicap lemak manis
gula dan garam secukupnya
1 sudu kecil pes asam jawa
Air rebusan daging secukupnya
Penyediaan :
- Guna minyak gorengan bawang, goreng hirisan daging hingga permukaannya sedikit kehitaman.
- Angkat dan toskan.
- Keluarkan sedikit minyak, tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar untuk menumis.
- Tumis bahan-bahan tumis hingga naik amis dan pecah minyak.
- Masukkan daging, air rebusan daging dan bahan-bahan perasa. Kacau dan renehkan hingga kuahnya hampir kering.
- Angkat dan gaulkan dengan gorengan bawang. Hidang bersama nasi putih.
Dendeng Daging