Roti John
Bahan Inti Daging atau Ayam
2 cawan daging cincang
2 ulas bawang merah, cincang
4 ulas bawang putih, cincang
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
Penyediaan :
- Bancuh rempah kari, jintan manis dan jintan putih dengan sedikit air, kacau rata.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan putih sampai keperangan.
- Masukkan bancuhan rempah tadi, kacau sebentar sampai rata.
- Masukkan daging dan kacau sampai daging berubah warna.
- Tambah air paras daging dan masak dengan api sederhana sehingga air hampir kering.
- Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa, boleh tambah 1/2 ketul kiub ayam jikalau suka.
- Kacau sehingga daging lembut dan masak, semoga berkuah sedikit dan tidak terlalu kering.
Bahan-bahan
Roti panjang atau roti sosej bujur, belah tengah jangan putus
Mentega atau marjerin untuk sapuan
Bawang merah cincang halus
Daun bawang, hiris halus
2 biji telur
Inti daging atau ayam
Kepingan keju jikalau suka
Hirisan daun salad, tomato, timun dan kobis
Penyediaan :
- Pecahkan telur ke dalam mangkuk, masukkan 4 sudu besar inti daging, sedikit bawang cincang dan daun bawang, Kocok sampai sebati.
- Panaskan kuali leper, sapu marjerin di atas kepingan roti dan masa sebentar sampai permukaannya sedikit garing, Angkat dan letak di dalam pingan,
- Sementara itu, letak sedikit marjerin di atas kuali, tuang bancuhan telur tadi, biarkan sebentar dalam 1 minit.
- Telekupkan roti ke atas telur yang hampir kering tadi, tekan-tekan sedikit dan biarkan sehingga telur masak. Sapu sedikit marjerin di atasnya.
- Terbalikkan roti ke atas, biarkan sebentar dan angkat.
- Letak kepingan keju saat masih panas jikalau suka dan hirisan salad menyerupai kobis, timun dan tomato.
- Picit sos cili, mayonis dan tabur sedikit serbuk lada hitam.
Roti John