Kari Kambing


Kari Kambing
Sumber : kakinakl.com

Bahan-bahan
1kg daging kambing, potong kecil
8 biji bawang merah*
6 biji bawang putih*
2 inci halia*
4 sudu besar kari daging babas

Tumbuk atau pun kisar semua materi bertanda * dan perap bersama daging selama 1 jam.

Bahan Tumis
2 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
3 bunga cengkih
3 biji bunga lawang
1 biji bawang besar-di hiris
2 biji bawang kecil-dihiris
2 biji bawang putih-dihiris
2-3 tangkai daun kari
2 sudu besar serbuk kari babas
Minyak jagung/minyak sayur/minyak sapi/mentega/minyak kelapa sawit secukupnya
Air dalam 2 cawan

Bahan-Bahan
1 cawan susu cair*
6-8 biji limau kasturi-ambil jus*(campurkan bersama)
2 biji ubi kentang-potong 4
garam secukupnya

Cara-cara
  1. Panaskan minyak dan tumis rempah tumis dan masukkan bawang yang telah di hiris bersama daun kari. Biarkan hingga layu.
  2. Masukkan pulak daging kambing yang telah di perap dan kacau sebentar.
  3. Masukkan 2 sudu besar rempah kari daging dan ratakan dan kacau selalu.
  4. Setelah itu masukkan 2 cawan air dan ubi kentang.
  5. Biarkan daging empuk dengan menggunakan api perlahan (akak masukkan dalam pressure cooker)
  6. Setelah daging empuk gres masukkan susu masam dan garam. Tambah air lagi jikalau perlu.
  7. Gaul rata dan rasa dulu sebelum di padam api.
  8. Hidang bersama nasi minyak, briyani atau nasi putih.

Kari Kambing

Subscribe to receive free email updates: