Kari Kambing
Sumber : kakinakl.com
Bahan-bahan
1kg daging kambing, potong kecil
8 biji bawang merah*
6 biji bawang putih*
2 inci halia*
4 sudu besar kari daging babas
Tumbuk atau pun kisar semua materi bertanda * dan perap bersama daging selama 1 jam.
Bahan Tumis
2 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
3 bunga cengkih
3 biji bunga lawang
1 biji bawang besar-di hiris
2 biji bawang kecil-dihiris
2 biji bawang putih-dihiris
2-3 tangkai daun kari
2 sudu besar serbuk kari babas
Minyak jagung/minyak sayur/minyak sapi/mentega/minyak kelapa sawit secukupnya
Air dalam 2 cawan
Bahan-Bahan
1 cawan susu cair*
6-8 biji limau kasturi-ambil jus*(campurkan bersama)
2 biji ubi kentang-potong 4
garam secukupnya
Cara-cara
- Panaskan minyak dan tumis rempah tumis dan masukkan bawang yang telah di hiris bersama daun kari. Biarkan hingga layu.
- Masukkan pulak daging kambing yang telah di perap dan kacau sebentar.
- Masukkan 2 sudu besar rempah kari daging dan ratakan dan kacau selalu.
- Setelah itu masukkan 2 cawan air dan ubi kentang.
- Biarkan daging empuk dengan menggunakan api perlahan (akak masukkan dalam pressure cooker)
- Setelah daging empuk gres masukkan susu masam dan garam. Tambah air lagi jikalau perlu.
- Gaul rata dan rasa dulu sebelum di padam api.
- Hidang bersama nasi minyak, briyani atau nasi putih.
Kari Kambing