Nasi Minyak / Ghee Rice


Nasi Minyak / Ghee Rice

Bahan-bahan
3 cawan beras Basmati
3 sudu besar yoghurt, kalau suka
3 tangkai daun ketumbar, cincang kasar
1 cawan susu cair / susu sejat
3 cawan air
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula

Bahan Hiris
5 ulas bawang merah, dimayang
2 ulas bawang putih, ketuk dan cincang halus
2 cm halia, ketuk dan cincang halus
5 sudu besar minyak sapi untuk menumis

Rempah Kasar
2 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
1 sudu kecil bunga cengkih
1 sudu kecil buah pelaga
3 helai daun pandan, simpul

Hiasan :  Bawang goreng, daun ketumbar, gajus goreng, kismis

Penyediaan :

  1. Cuci beras sampai bersih.  Rendam selama 1 jam.  Kemudian toskan.
  2. Dalam kuali kecil, panaskan minyak sapi, tumis materi hiris sampai kekuningan.  Masukkan rempah bernafsu dan daun pandan, tumis sampai naik bau.
  3. Masukkan beras yang di toskan dan kacau rata selama 5 minit.
  4. Kemudian alihkan beras tadi ke dalam periuk nasi letrik, masukkan yogurt di ikuti susu sejat, air, garam, gula dan daun ketumbar.  Gaul rata,
  5. Masak menyerupai biasa.  Apabila nasi telah masak, gemburkan nasi menggunakan garpu perlahan-lahan biar nasi tidak patah,
  6. Tabur bawang goreng, kismis dan gajus goreng.
  7. Sedia di hidang bersama kuah kari, kerutup atau kurma.


Nasi Minyak / Ghee Rice

Subscribe to receive free email updates: