Nasi Minyak / Ghee Rice
Bahan-bahan
3 cawan beras Basmati
3 sudu besar yoghurt, kalau suka
3 tangkai daun ketumbar, cincang kasar
1 cawan susu cair / susu sejat
3 cawan air
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
Bahan Hiris
5 ulas bawang merah, dimayang
2 ulas bawang putih, ketuk dan cincang halus
2 cm halia, ketuk dan cincang halus
5 sudu besar minyak sapi untuk menumis
Rempah Kasar
2 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
1 sudu kecil bunga cengkih
1 sudu kecil buah pelaga
3 helai daun pandan, simpul
Hiasan : Bawang goreng, daun ketumbar, gajus goreng, kismis
Penyediaan :
- Cuci beras sampai bersih. Rendam selama 1 jam. Kemudian toskan.
- Dalam kuali kecil, panaskan minyak sapi, tumis materi hiris sampai kekuningan. Masukkan rempah bernafsu dan daun pandan, tumis sampai naik bau.
- Masukkan beras yang di toskan dan kacau rata selama 5 minit.
- Kemudian alihkan beras tadi ke dalam periuk nasi letrik, masukkan yogurt di ikuti susu sejat, air, garam, gula dan daun ketumbar. Gaul rata,
- Masak menyerupai biasa. Apabila nasi telah masak, gemburkan nasi menggunakan garpu perlahan-lahan biar nasi tidak patah,
- Tabur bawang goreng, kismis dan gajus goreng.
- Sedia di hidang bersama kuah kari, kerutup atau kurma.
Nasi Minyak / Ghee Rice