Ulaman Masak Tempoyak


Ulaman Masak Tempoyak

Bahan-bahan
1 mangkuk pucuk ubi
1 mangkuk pucuk paku
1 mangkuk terung pipit
1 mangkuk petai
5 helai daun kunyit muda
5 sudu besar tempoyak
2 mangkuk santan pekat
segengam ikan bilis, basuh dan tumbuk kasar
garam dan gula secukup rasa

Pucuk ubi, pucuk paku, daun kunyit buang tangkai dan di hiris halus, basuh dan toskan.
Ulaman lain yang boleh di gunakan :  Pucuk labu, daun kadok

Bahan Kisar
3 ulas bawang merah
5 tangkai cili hijau
10 tangkai cili padi hijau dan merah
1 inci kunyit hidup
5 batang serai

Hiris semua materi dan kisar dengan sedikit santan sampai halus.

Cara-cara :

  1. Jerang santan, materi kisar dan tempoyak sampai mendidih.  Masukkan ikan bilis.
  2. Kemudian masukkan terung pipit dan petai.  Biar sebentar sampai terung dan petai lembut.
  3. Masukkan pucuk paku, pucuk ubi dan daun kunyit.  Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  4. Reneh dengan api kecil sampai kuah hampir pekat


Ulaman Masak Tempoyak

Subscribe to receive free email updates: