Kek Upside Down Buah Pir Karamel


Kek Upside Down Buah Pir Karamel
Di cuba oleh Kak Wan
Resipi : Chef Zam

Bahan Karamel
1/4 cawan (50 g) Mentega (unsalted)
 2/3 cawan (125 g) gula perang
2 biji buah pir merah- dibuang biji dan dihiris 16 potongan

Adunan Kek
1/2 cawan (115 g) gula kastor
1/2 cawan (115 g) mentega (unsalted)- suhu bilik
2 biji telur
1 sudu teh perisa vanila
1 2/3 cawan (200 g) tepung kek/gandum }
1 sudu teh baking powder } diayak bersama
1/2 cawan (100 ml) susu segar

Penyediaan
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C. 
  2. Griskan pola kek, susun hirisan buah pir di dasarnya dan ketepikan.
  3. Cairkan mentega, masukkan gula perang dan didih seketika sampai cair, sebati dan pekat.
  4. Tuangkan adunan karamel ke dalam pola kek dengan susunan buah pir dan biarkan merata, sejuk dan set.
  5. Untuk adunan kek, pukul gula dan mentega sehingga kembang dan gebu. Masukkan telur satu persatu, pukul rata dan gaulkan dengan perisa vanilla.
  6. Masukkan materi kering dan susu secara berselang-seli sehingga sebati.
  7. Bakar selama 40 – 45 minit atau sehingga masak.
  8. Sejukkan, hiaskan dengan kacang walnut yang dipanggang dan dicincang di atasnya.
Kek Upside Down Buah Pir Karamel

Subscribe to receive free email updates: