Daging Masak Hitam Sarawak


Resepi : Daging Masak Hitam Sarawak
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan
700 gram daging bahagian peha - potong nipis - bilas dan toskan

Bahan A -  Perap
2 labu bawang merah besar
5 ulas bawang putih
5 cm halia
3 batang serai - hiris
7 biji buah prune
3 sudu besar kismis
4 sudu besar kerisik
4 sudu besar kicap pekat
4 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap masin atau garam
3 sudu besar tomato puri atau tomato sos
2 sudu besar parutan gula melaka
1 cawan susu cair

Kisar semua bahan-bahan di atas sampai halus, gaul bersama daging.  Perap semalaman di dalam peti sejuk.

Bahan B - Tumis
3 sudu besar minyak sapi
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum cengkih
3 biji buah pelaga
7 biji bawang merah - hiris nipis
3 sudu besar cili kering kisar jikalau suka pedas

Cara-cara :
  1. Panaskan  minyak sapi dan tumis bawang merah sampai garing. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga. Tumis sampai wangi.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi sampai pecah minyak.
  3. Kemudian masukkan materi yang diperap. Masak dengan api sederhana sehingga daging empuk dan kuah menjadi pekat.
  4. Hidang bersama nasi putih atau nasi minyak.
Daging Masak Hitam Sarawak

Subscribe to receive free email updates: