Pau Cendawan / Mushroom Pau
Bahan Inti Cendawan
1 keping dada ayam, potong dadu
1 tin cendawan butang, cincang
1 biji bawang besar - cincang
2 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
1 sudu besar stok pekat ayam
Secubit garam
dan serbuk lada hitam
Cara-cara :
- Panaskan mentega dan minyak. Tumis bawang besar sampai layu. Masukkan tepung dan kacau sampai rata.
- Masukkan ayam dan tumis hingga ayam berubah warna.
- Masukkan cendawan, kacau rata.
- Masukkan air dan stok ayam. Masak sampai mendidih.
- Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam.
- Masak sampai inti agak kering. Sejukkan dahulu sebelum di isi ke dalam pau.
250gm Tepung Superfine MFM atau Tepung Pau
1 sudu kecil yis
3/4 sudu teh baking powder
50gm gula kaster
1/2 sudu kecil gula kaster
1/2 sudu kecil pelembut roti (bread softner)
120ml air suam
20gm shortening
Bancuhan Kulit Cendawan
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar air
Satukan semua sampai larut, ketepikan. Adunan tidak terlalu cair atau pekat.
Penyediaan :
- Satukan semua materi kecuali air di dalam mixer. Gaul rata dan masukkan air sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
- Tutup dengan kain dan rehatkan selama 15minit.
- Timbang adunan 35-40gm setiap satu sebanyak 9 biji. Ketepikan 1 bahagian untuk tangkai cendawan.
- Masukkan inti dan tutup, bulatkan kembali doh dan letak di atas kertas pelapik.
- Untuk tangkai cendawan, guna lebihan adunan dan gentel bujur.
- Susun pau dan tangkai di dalam pengukus. Rehatkan doh selama 20 minit lagi sehingga mengembang.
- Kemudian sapu bancuhan kulit cendawan dengan berus di permukaan pau. Rehatkan doh sehingga permukaan doh kelihatan retak.
- Panaskan pengukus dan kukus selama 10 minit dengan api besar.
- Biarkan sejuk, cucuk bahagian bawah dengan chopstik untuk membuat lubang. Celup hujung tangkai dalam lebihan bancuhan kulit cendawan dan masukkan ke dalam lubang tadi.
- Kukus sebentar selama 2 minit. Sedia di hidangkan.
Pau Cendawan / Mushroom Pau