Ham Chim Paeng / Roti Goreng Kacang Merah


Ham Chim Paeng / Roti Goreng Kacang Merah
Sumber :  Chef Thayaga@Kari Leafs

Bahan A 
40 gm tepung gandum
40 ml air
1 sudu kecil cuka makan
Satukan semua dalam mangkuk kecil, gaul rata.  Tutup dengan plastic wrap dan biarkan semalaman pada suhu bilik.

Bahan B 
1/2 sudu kecil gula kaster
1/4 sudu kecil yis segera
1/2 sudu kecil tepung gandum
1 sudu besar air suam

Larutkan gula dan yis ke dalam air suam.  Tabur tepung dan biarkan selama 10-15min sampai yis kembang dan berbuih kecil.

Bahan C
125 gm tepung roti (high protein)
55 gm tepung gandum
1/4 sudu teh soda bicarbonate
35 gm gula kaster
1 sudu kecil garam halus
Secubit serbuk ammonia (optional)
120 ml air

Pes Kacang Merah, Bijan Putih
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
Ayak kedua tepung ke dalam mangkuk besar.  Masukkan soda bicarbonate, ammnonia, gula dan garam.  Gaul rata.
Masukkan materi A dan materi B.  Tambah air sedikit demi sedikit.  Gaul dan uli sampai menjadi doh yang lembut dan melekit.
Tutup adunan dengan plastik wrap dan biarkan selama 1 1/2 jam sehingga doh mengembang sekali ganda.
Tabur tepung gandum di papan pencanai dan lumur tangan dengan tepung, Uli doh memanjang dan potong kepada 6 bahagian.

Masukkan inti kacang di tengahnya dan bulatkan.  Spray sedikit air di permukaan doh dan tabur dengan bijan.

Tekan atau leperkan doh sebelum di goreng.

Panaskan minyak, goreng terendam dengan api sederhana panas sampai keperangan.
Ham Chim Paeng / Roti Goreng Kacang Merah

Subscribe to receive free email updates: