Laksa Lemak Siam / Thai Laksa


Laksa Lemak Siam / Thai Laksa

Bahan-bahan 
1 kg laksa halus atau 1 paket laksa kering (rebus dan toskan)
5 ekor ikan sardin / kembung /selar (rebus, asingkan isi dan kisar halus)
5 cawan santan cair
3 cawan santan pekat
5 helai daun limau purut (carik-carik)
2 keping asam gelugor
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan Kisar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering, buang biji, rendam dulu
5 tangkai cili padi, buang biji
1 sudu teh lada hitam
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
1 inci halia
2 batang serai, ambil bahagian putihnya
3 biji buah keras

Bahan Ulam - Hiris
Kacang panjang
Timun
Kobis / Daun Salad
Daun Selasih
Limau Kasturi
Bunga Kantan
Telur Rebus kalau suka

Cara-cara:
Rebus ikan dengan sedikit air dan asam gelugor.  Asingkan isinya.  Simpan air rebusan dan asam gelugor.
Kemudian kisar isi ikan dengan air rebusan dan 1/2 dari santan cair sampai halus.  Ketepikan
Panaskan sedikit minyak, tumis materi kisar sampai naik bau.
Masukkan baki santan cair dan isi ikan kisar dan masak sampai mendidih.
Masukkan daun limau purut, asam gelugor semoga mendidih seketika.
Kemudian tambahkan santan pekat, perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Rasa masin, manis, lemak dan pedas.
Reneh selama 30 minit, tutup api dan kacau sehingga wap hilang.
Masukkan laksa ke dalam mangkuk dan hidang bersama kuah dan ulam.
Laksa Lemak Siam / Thai Laksa

Subscribe to receive free email updates: