Sotong Bakar Madu Sos Seafood Thai


Sotong Bakar Madu Sos Seafood Thai

Bahan-bahan
4 ekor sotong isi putih saiz besar
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar madu
1/4 sudu teh garam

Cuci bersih sotong, lumur dengan semua materi sampai rata.  Simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.

Penyediaan :
Keluarkan sotong dari peti sejuk, keringkan air di atas tissue dapur.
Kemudian cucuk sotong dengan lidi satay sampai ke kepalanya.
Kelar-kelarkan tubuh sotong dan rengiskan dengan sedikit minyak.
Panggang di atas bara api atau di dalam oven sampai masak.

Sos Seafood Thai

Bahan-bahan
6 tangkai cili padi merah
5 tangkai cili padi hijau
1 tangkai daun ketumbar
5 ulas bawang putih - bakar sebentar
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
3 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar jus limau nipis

Kisar cili, bawang putih dan daun ketumbar,  Masukkan garam, sos ikan, sos tiram, jus limau nipis dan gula,  Kisar sebentar jangan terlalu halus.
Sos seafood sesuai untuk semua jenis makanan laut, udang, ketam, sotong, ikan dan lain-lain.

Sotong Bakar Madu Sos Seafood Thai

Subscribe to receive free email updates: