Ayam Betutu Bali
Bahan-bahan
1 ekor ayam, buang bahagian dalam
1 biji limau nipis
2 sudu teh garam
Cuci bersih ayam, cucuk tubuh ayam dengan garpu di beberapa tempat, kemudian lumur dengan jus limau dan garam, biarkan selama 10 minit.
Bahan Kisar
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
6 tangkai cili merah
2 batang serai, bahagian putih
1 inci belacan atau 1/2 kiub pati ikan bilis
2 cm kunyit hidup
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 cm halia
2 cm lengkuas
Garam dan gula merah secukupnya
Hiris semua materi dan kisar sampai halus.
Bahan Isi
100 gram pucuk ubi, celur dan hiris halus
4 helai daun limau purut, hiris
Minyak untuk menumis
Daun pisang untuk membungkus
Tali dan lidi
Cara Penyediaan :
Panaskan minyak, tumis materi kisar sampai pecah minyak dan naik bau. Angkat dan bahagikan tumisan kepada 2 bahagian.
Satu bahagian dicampurkan dengan daun ubi dan daun limau purut, Gaul sampai rata.
Satu bahagian lagi di lumurkan pada ayam sampai rata.
Sumbat tumisan daun ubi ke dalam rongga ayam sampai padat. Semat bahagian bawah dengan lidi supaya isinya tidak terkeluar.
Bungkus ayam dengan daun pisang dan ikat.
Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 25 minit. Angkat dan sejukkan dahulu.
Keluarkan daun pisang dan panggang ayam tadi di dalam oven pada suhu 200C sampai masak.
Sajikan ayam dengan dibelah bersama isinya.
Ayam Betutu Bali