Pengat Labu


Pengat Labu

Bahan-bahan
1/2 biji labu, potong saiz sederhana
1 1/2 cawan air
400 ml santan kotak
2 sudu besar sagu mata ikan, basuh dan toskan
1/2 ketul gula melaka, racik halus atau gula perang
2 sudu besar gula pasir atau lebih ikut kemanisan
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan, di simpul

Penyediaan :
  1. Kukus labu dengan api besar selama 10 minit sampai masak.
  2. Dalam periuk, satukan air, daun pandan, gula melaka dan gula.  Masak sampai mendidih.
  3. Masukkan santan dan semoga mendidih sebentar.
  4. Masukkan sagu, semoga seketika sehingga sagu menjadi jernih.
  5. Akhir sekali masukkan labu kukus dan sedikit garam.
  6. Biarkan mendidih sebentar.  Angkat dan hidangkan.


Pengat Labu

Subscribe to receive free email updates: