Biskut Gambang / Roti Gambang
Bahan A
125 gm gula perang
90 ml air
Masak sampai gula larut, biarkan sejuk
Bahan B
180 gm tepung gandum
60 gm serbuk roti (bread crumbs)
1 sudu besar tepung susu
1/8 sudu teh garam
1/2 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon powder)
1 kuning telur, pukul ringan
50 gm mentega cair
Sapuan
Air dan bijan putih
Penyediaan :
Satukan materi B kecuali kuning telur dan mentega. Gaul rata,
Buat lubang di tengah, tuang kuning telur dan mentega cair.
Gaul dengan tangan kemudian tuang materi A sedikit-sedikit dan uli menjadi doh yang lembut.
Tutup doh dengan plastik dan rehatkan selama 20 minit supaya senang menguli.
Uli doh, bentukkan bujur memanjang. Letak di atas loyang yang di bantalan baking paper.
Spray permukaan doh dengan air dan tabur dengan bijan.
Bakar pada suhu 150C selama 20 minit.
Keluarkan dari oven dan biarkan doh sejuk selama 25-30 minit.
Kemudian hiris setebal 1 cm menggunakan pisau roti bergerigi. Kemudian bakar semula selama 15 minit sampai garing.
Tekstur biskut gambang atau roti gambang ini menyerupai Biscotti dan di cicah bersama kopi atau teh.
Nota : Untuk tekstur yang lebih lembut menyerupai roti, guna resipi yang sama dengan menambah mentega cair ke 100 ml, rehatkan doh dan bahagikan kepada 2 bahagian.
Bentukkan doh membujur, jangan di leperkan. Bakar selama 30 minit pada suhu 150C.
Biskut Gambang / Roti Gambang