Mee Udang Sg Dua


Mee Udang Sg Dua

Bahan-Bahan
1/2 kg udang laut
1 bungkus fish ball
1 bungkus mee kuning, celur
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
10 tangkai cili kering, buang biji dan rebus kemudian kisar halus
2 biji keledek oren, rebus sampai empuk, lenyek halus

Bahan Kisar Halus
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar udang kering, rendam dalam air sehingga lembut

Bahan Sampingan
Bawang goreng
Telur rebus, belah dua
2 ketul tauhu, goreng dan hiris nipis
Daun bawang, hiris
Cili merah, hiris
Sawi, potong dan celur
Limau nipis

Cara Penyediaan :
  1. Cuci udang, gunting janggut, belah belakang dan buang kotorannya.
  2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis materi kisar halus sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili kisar dan kacau sehingga garing dan pecah minyak.
  4. Masukkan keledek lenyek diikuti air secukupnya imbangkan kepekatan kuah tidak terlalu pekat atau terlalu cair.
  5. Masukkan sos cili dan sos tomato.  Masak sehingga kuah mendidih.
  6. Kemudian masukkan fish ball dan udang, dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  7. Hidang bersama mee dan bahan-bahan sampingan.


Mee Udang Sg Dua

Subscribe to receive free email updates: