Mee Udang Sg Dua
Bahan-Bahan
1/2 kg udang laut
1 bungkus fish ball
1 bungkus mee kuning, celur
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
10 tangkai cili kering, buang biji dan rebus kemudian kisar halus
2 biji keledek oren, rebus sampai empuk, lenyek halus
Bahan Kisar Halus
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar udang kering, rendam dalam air sehingga lembut
Bahan Sampingan
Bawang goreng
Telur rebus, belah dua
2 ketul tauhu, goreng dan hiris nipis
Daun bawang, hiris
Cili merah, hiris
Sawi, potong dan celur
Limau nipis
Cara Penyediaan :
- Cuci udang, gunting janggut, belah belakang dan buang kotorannya.
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis materi kisar halus sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan kacau sehingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan keledek lenyek diikuti air secukupnya imbangkan kepekatan kuah tidak terlalu pekat atau terlalu cair.
- Masukkan sos cili dan sos tomato. Masak sehingga kuah mendidih.
- Kemudian masukkan fish ball dan udang, dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Hidang bersama mee dan bahan-bahan sampingan.
Mee Udang Sg Dua