Kuih Topi Kelantan
Bahan-bahan
2 cawan tepung beras
2/3 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
secubit garam
1 1/2 cawan air
Cara-cara :
Satukan semua materi dan whisk sampai gula larut. Tapis ke dalam mangkuk.
Kepok-kepokkan adunan beberapa kali dengan senduk. Kemudian perap semalaman di dalam peti sejuk.
Keluarkan dan biarkan 2 jam pada suhu bilik. Kemudian kepok-kepokkan adunan dengan senduk beberapa kali.
Panaskan sedikit minyak (anggaran untuk sesenduk kecil adunan) guna kuali bersaiz kecil. Guna api sedang sampai minyak betul-betul panas.
Tuang sesenduk adunan, semoga seketika sehingga mengembung di bahagian atas. Ketika ini kecilkan api.
Apabila bahagian tepi kuih sedikit perang, longgarkan kelilingnya dengan senduk supaya tidak melekat di dasar kuali.
Masak dengan api kecil sehingga keliling tepi kuih keperangan,
Angkat dan toskan di atas tisu dapur.
Kuih Topi Kelantan