Nasi Tomyam Seafood Philips PPC HD2317


Nasi Tomyam Seafood Philips PPC HD2317
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
3 pot beras Bashmati, basuh dan toskan
3 cawan air
1/2 tin susu sejat
2 sudu kecil garam
1 kiub Tomyam, haluskan
500 gm seafood campuran (udang,kepah,sotong)

Bahan Tumis
1/2 labu bawang besar, cincang
3 ulas bawang putih, cincang
2 helai daun limau purut, koyak2 kan
2 batang serai, di ketuk
2 tangkai cili padi, hiris kasar

Sampingan
Daun ketumbar di hiris
Brocolli dan jagung di celur

Penyediaan :
Untuk menumis, tekan Saute/Sear dengan penutup terbuka.
Masukkan semua bahan-bahan tumis dan kacau sampai naik bau.
Kemudian masukkan beras, air, susu sejat, garam, kiub tomyam.  Kacau rata.
Hentikan fungsi Sear, Letak penutup periuk, "Seal" kan.

Tekan fungsi Pressure 2 kali sampai keluar text merah "Rice" di tengahnya, dan masa 14 minit.
Tekan "Start" dan tunggu sehingga tamat tempohnya.
Setelah masak, Offkan, kemudian tolak Vent perlahan-lahan dan lepaskan tekanan sampai habis,
Buka penutup periuk, masukkan seafood dan materi sampingan.
Tutup semula periuk, Seal kan.
Tekan fungsi pressure 3 x sampai keluar text merah "Stim", setkan masa 10 minit.

Setelah selesai, lepaskan tekanan dan buka penutup.
Nasi sedia di hidangkan.
Nasi Tomyam Seafood Philips PPC HD2317




Subscribe to receive free email updates: