Daging Panggang Harimau Menangis


Bahan-bahan
500 gm daging dengan lemak

Bahan Perap
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai, ambil bahagian putih
3 sudu sos tiram
1/2 sudu teh minyak bijan
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula
1 sudu teh minyak masak
Serbuk lada hitam
Sedikit garam

Bijan putih sangai untuk hiasan

Penyediaan :
  1. Potong daging 1 1/2 in tebal, cucuk dengan garpu di beberapa daerah biar materi perapan mudah serap.
  2. Kisar bawang merah, bawang putih dan serai sampai halus.
  3. Gaul bersama daging sampai rata, masukkan materi perapan lain dan gaul sampai sebati.
  4. Perap selama 1 jam di dalam peti sejuk.
  5. Panggang di atas bara api atau oven sehingga masak.
  6. Hiris daging kepada cuilan nipis dan hidangkan bersama sos dan salad.
Sos Daging Panggang
1/4 cawan sos ikan
2 susu besar jus asam jawa
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula
1 sudu besar jus limau nipis
1 sudu besar serbuk cili Thai
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
2 ulas bawang merah - di hiris
1 tangkai daun ketumbar dan daun bawang, di hiris
2 sudu besar beras, basuh dan sangai sampai perang.  Kisar halus
Cili padi kalau suka lebih pedas

Campur semua materi sos dan sebatikan.  Sedia di hidang bersama daging panggang.

Daging Pangang Harimau Menangis

Subscribe to receive free email updates: