Apam Balik Pandan
Bahan Adunan Pandan
400 gm tepung gandum
450 ml air jus pandan (4 helai daun pandan kisar dengan 500ml air, tapis)
80 gm gula pasir
2 biji telur
1 sudu kecil ragi segera
1/2 sudu teh soda bikabonat
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil pandan pes
Inti
Gula pasir
Kacang tanah kisar secukupnya
Jagung atau jagung cream dalam tin
Parutan keju
Susu pekat manis
Mentega
Penyediaan :
- Satukan materi adunan, kacau dengan whisk sampai rata.
- Masukkan ke dalam bekas, tutup dengan plastik dan rehatkan selama 1 jam.
- Panaskan kuali tebal, sapu tipis dengan sedikit mentega.
- Tuang 1 senduk adunan dan ratakan.
- Masak dengan api perlahan, bila adunan mula berbuih dan hampir kering, tabur dengan gula pasir secukupnya.
- Bila permukaan adunan telah kering, letak sedikit mentega di atasnya, taburan kacang dan keju parut.
- Angkat dan tuang susu pekat manis kalau suka manis.
- Lipat dua, sapu mentega di permukaan apam biar nampak berkilat.
Apam Balik Pandan