Sup Labu Berkrim / Pumpkin Creamy Soup
Bahan-bahan
300gm labu - kupas dan potong dadu besar
1/2 labu bawang besar - cincang
2 in batang saderi - cincang
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar mentega
600ml air
100ml dairy whipping cream
1 sudu besar stok pekat ayam
1/4 serbuk lada putih
1/2 sudu kecil garam halus
Daun parsley cincang
Hidangan : Roti Perancis di hiris dan di panggang sebentar
Penyediaan :
- Rebus atau kukus labu sampai lembut. Tos dan ketepikan dahulu.
- Panaskan mentega, tumis bawang besar sampai naik bau. Masukkan tepung gandum dan kacau rata.
- Masukkan air, stok ayam dan isi labu. Biar mendidih.
- Kemudian masukkan garam, serbuk lada putih, kacau rata.
- Akhir sekali masukkan whipping cream, semoga mendidih seketika sambil di kacau.
- Tutup api dan biarkan suam sedikit gres di masukkan ke dalam pengisar dan kisar sampai halus.
- Tuang ke dalam mangkuk dan tabur dengan daun parsley.
- Enak di cicah bersama roti perancis yang di bakar rangup.
Sup Labu Berkrim / Pumpkin Creamy Soup