Sup Labu Berkrim / Pumpkin Creamy Soup


Sup Labu Berkrim / Pumpkin Creamy Soup

Bahan-bahan
300gm labu - kupas dan potong dadu besar
1/2 labu bawang besar - cincang
2 in batang saderi - cincang
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar mentega
600ml air
100ml dairy whipping cream
1 sudu besar stok pekat ayam
1/4 serbuk lada putih
1/2 sudu kecil garam halus
Daun parsley cincang

Hidangan :  Roti Perancis di hiris dan di panggang sebentar

Penyediaan :

  1. Rebus atau kukus labu sampai lembut.  Tos dan ketepikan dahulu.
  2. Panaskan mentega, tumis bawang besar sampai naik bau.  Masukkan tepung gandum dan kacau rata.
  3. Masukkan air, stok ayam dan isi labu.  Biar mendidih.
  4. Kemudian masukkan garam, serbuk lada putih, kacau rata.
  5. Akhir sekali masukkan whipping cream, semoga mendidih seketika sambil di kacau.
  6. Tutup api dan biarkan suam sedikit gres di masukkan ke dalam pengisar dan kisar sampai halus.
  7. Tuang ke dalam mangkuk dan tabur dengan daun parsley.
  8. Enak di cicah bersama roti perancis yang di bakar rangup.


Sup Labu Berkrim / Pumpkin Creamy Soup

Subscribe to receive free email updates: